Mellom skog og åker – Et senter for agroforestry og gjenoppbygging
Ask Holmen, Master i Arkitektur, AHO –høst 2023
Dette prosjektet handler om hvordan vi kan tenke nytt om bygg, landskap og materialbruk, og se dem i sammenheng.
Hva handler det om?
Kjernen i prosjektet er et forslag til et Agroforestry Rehabilitation Center / Skogsjordbruk. Et sted hvor skog og jordbruk kombineres, og hvor vi jobber med landskapet for å forstå de sammen. Det handler om å reparere jorda, øke mangfoldet i naturen, og utvikle en annen måte å bruke både naturressurser og byggematerialer på.
Ved å bruke stedsegnematerialer av ulike naturfibre, tre, og leire kan vi bygge på en måte som både lagrer karbon og gir nytt liv til jorda. Det er mer enn bare bygget som er viktig, likeverdig også måten det gjøres på: lokalt, sirkulært, og med tanke på et langsiktig perspektiv.
Hvorfor skogsjordbruk?
Etter andre verdenskrig ble store deler av norsk jord og skog plantet til med monokulturer – ofte granskog. Det skulle være effektivt og moderne, men har gjort naturen mer sårbar for skadedyr, tørke og ekstremvær. Dette prosjektet tar opp gamle og glemte metoder som blandingsskog og vekselbruk – og viser hvordan de kan tilpasses dagens behov.
Agroforestry kombinerer ulike vekster og trær på samme område, og styrker både matproduksjon og økosystemet. Prosjektet foreslår å gjøre dette til en del av arkitekturen. Både som arealeffektive omgivelser, såvel som en integrert del av hvordan vi bygger, bor, jobber og lærer.
Hva bygges – og hvordan?
Bygget vokser i takt med bruken og tilpasses landskapet. Det er satt sammen av gjenbruksmaterialer og naturlige byggemetoder. Veggene fungerer også som forsøk, hvor ulike materialer testes mot vær, varme og fukt.
Tak og konstruksjon kan lages med enkle håndverksferdigheter og lokale materialer. Bygget er modulært og kan tas fra hverandre og gjenbrukes eller komposteres.
Sted og sammenheng
Tomta ligger i et område som tidligere var jordbruk, senere brukt til tettplantet granskog. Mitt forslag er i stedet å bruke området til økologisk gjenoppbygging, kunnskapsdeling og eksperimentering med fremtidens byggemetoder.
Hva ønsker prosjektet å vise?
At vi kan bygge på nye måter med gamle metoder. At vi har et landskap rikt på muligheter. At arkitektur kan bidra til å helbrede, samtidig som det formes. Og at det er mulig å utvikle steder som fungerer både for mennesker, dyr, planter og klima.
Dette prosjektet er en invitasjon til å revaluere ressurser, og tenke annerledes om hva bygninger er, og hva de kan gjøre for verden rundt oss.
Visualiseringen er ment på enklest vis, for å reflektere at ankle grep kan ha større samfunnsnyttige koblinger.